Dit is dringend. Dringend nood aan lectuur. Doneer nu!
Brengt jouw kind ook veel tijd door op zijn smartphone, tablet of computer? Wat doet hij of zij online? Hoe kan je ze beschermen tegen de uitdagingen van het internet: cyberpesten, vals nieuws, overmatige blootstelling aan sociale media, etc? Hoe kunnen we toezicht houden op hun relatie met beeldschermen, zodat ze het juiste gedrag leren om zich online te gedragen? Moet ouderlijk toezicht toegepast worden? Moet we de tijd die ze voor schermen doorbrengen beperken?
Met Cyber Helden geeft Bibliotheken Zonder Grenzen enkele handvaten aan ouders om zich een weg te navigeren in de wereld van hun kinderen. BZG biedt aan ouders en gezinnen aangepaste inhoud om het digitale burgerschap van kinderen vanaf 8 jaar te ontwikkelen en hen te leren veilig en verantwoord op het internet te surfen.
Dankzij de mini-modules van de Cyber Heroes leer je hoe je de juiste privacy-instellingen selecteert op de verschillende sociale media-accounts van je kind. Zo zorg je ervoor dat hij of zij op een veilige manier online kan surfen.
Vergeet niet om hier samen met je kind over in gesprek te gaan, en je beslissingen goed uit te leggen. Het is belangrijk om samen met je kind een gesprek te hebben over verantwoord gebruik van sociale media.
Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid en imec vzw. Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken. Hun site bevat informatie voor zowel kinderen, ouders en leerkrachten.
Medianest.be is een website over mediaopvoeding waar ouders terecht kunnen voor een antwoord op hun vragen over de digitale wereld van hun kind. De site werkt als een zoekmachine met onderwerpen zoals sociale media, online games, cyberpesten, reclame, vertrouwelijkheid, enz. De inhoud is voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar.
Childfocus geeft informatie over online veiligheid en cyberpesten. De organisatie kan worden gecontacteerd via de gratis hulplijn 116000 (7/7, 24/24), of via e-mail 116000@childfocus.org.
AllesoverPesten.be bundelt bestaande, betrouwbare informatie over het thema pesten. Het biedt hulp aan kinderen/jongeren, leerkrachten, begeleiders, ouders en iedereen die omgaat met kinderen en jongeren. Ze bezorgen zowel informatie over pesten als over cyberpesten.
Als het cyberpesten gevaarlijk en ernstig wordt, neem dan zeker contact op met de politie via het nummer 101 of ga direct naar het dichtstbijzijnde politiebureau met bewijsmateriaal, zoals schermafbeeldingen of foto’s.
Awel.be luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem, en dit volledig anoniem. Dat betekent dat enkel de oproeper en Awel op de hoogte zijn van het contact. Bovendien is een gesprek met Awel helemaal gratis. Kinderen en jongeren kunnen chatten, mailen en bellen.
Wil je kind liever iemand in persoon spreken, dan kunnen ze terecht bij het dichtstbijzijnde JAC.
Gamechangers is een organisatie die kinderen en jongeren helpt met een game- en schermverslaving. Ze bieden zowel informatie als individuele trajecten aan.
Mediawijs voert tweejaarlijks een grootschalig onderzoek uit naar het mediagebruik bij kinderen en jongeren. Lees hier het volledige rapport van de meest recente resultaten van de Apenstaartjaren.
Moedig je kind niet aan om vóór de wettelijke leeftijd (over het algemeen 13 jaar) een account aan te maken op een sociaal netwerk. Die leeftijdsgrens is er voor een reden. Als je kind wel al een account heeft op een sociaal netwerk, neem dan samen met haar/hem de verschillende privacy-instellingen door. Denk bijvoorbeeld aan wie je locatie kan zien, voor wie een post zichtbaar is of wie je berichtjes kan sturen. Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 1).
Leer je kind zichzelf vragen te stellen wanneer hij of zij wordt geconfronteerd met bedenkelijke informatie: is het geloofwaardig? Zijn er minstens 3 bekende en betrouwbare media die deze informatie valideren? Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 3).
Ouderlijk toezicht is een makkelijke en efficiënte manier om te zien wat je kind online doet, maar het vervangt de dialoog en de ontwikkeling van goede digitale praktijken niet. Het is noodzakelijk om op de hoogte te blijven van het schermgebruik, de wensen en de behoeften van je kind. Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 5).
Adviseer je kind om niet te reageren, maak screenshots om bewijs te bewaren en blokkeer de dader. Als je kind de dader kent, waarschuw dan de school, de vereniging of een andere volwassene die verantwoordelijk is voor de dader. Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 6).
Het is belangrijk om het samen met je kind over schermtijd te hebben en indien nodig ook limieten in te stellen. Het is goed om ook voldoende ‘schermvrije tijd’ in te plannen. Iets om uit te proberen is bijvoorbeeld ‘de 4-stappen-regel’: geen schermen ‘s ochtends, tijdens de maaltijden, voor het slapen gaan en in de slaapkamer. Het is echter ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen waar je kind een scherm voor gebruikt: gamen, in contact blijven met vrienden, huiswerk, een serie kijken, etc. Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 10).
Childfocus biedt veel informatie en ondersteuning op het gebied van online veiligheid en cyberpesten. Je kunt hen bereiken via het gratis nummer 116 000, 7 dagen per week en 24 uur per dag. Je vindt de contacten van andere verenigingen in onze oudergids. Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 9).
Als getuige van (cyber)pesten heb je een heel belangrijke rol. Het is goed dat je kind hierover met jou kan spreken. Moedig hem of haar aan om een ondersteunend berichtje te sturen naar de persoon die gepest wordt om te laten zien dat jullie het niet oké vinden wat er gebeurd is. Het is ook mogelijk om de persoon die pest over zijn of haar gedrag aan te spreken en/of (met behulp van een ouder) hierover te vertellen aan een leerkracht of andere verantwoordelijke.
Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 7).
Als iets online eenmaal is gepost, is het vaak moeilijk om dit later nog te verwijderen. Het is belangrijk om je kind duidelijk uit te leggen dat een bericht of foto waarvan hij of zij denkt dat het vandaag grappig en onschuldig is, over een paar jaar heel fout kan overkomen en/of misbruikt kan worden door anderen. Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 2).
Het is goed om alvast te letten op de volgende 4 dingen om de identiteit van de onbekende te verifiëren: de profielfoto, de naam van de gebruiker, de beschrijving of biografie, hoelang het account al bestaat. Moedig je kind aan om alleen te praten met mensen die ze eerder hebben gezien, en waarvan ze weten dat ze die kunnen vertrouwen. Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 4).
Neem het pesten serieus en ga hierover in gesprek met je kind. Mensen die pesten zitten vaak niet goed in hun vel. Probeer te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt en benadruk het belang van anderen met respect te behandelen (ook online!). Aarzel niet om hulp in te schakelen via de school/vereniging of gespecialiseerde organisaties zoals Child Focus.
Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 8).
Het is belangrijk om samen met je kind regels en afspraken te maken over schermgebruik – thuis en op andere plekken. Het is goed om je kind aan te moedigen om een goede balans te vinden waarin onder andere slaap, sporten en school ook een belangrijke rol spelen. Vergeet niet dat sociale media en sommige online videospelletjes ook een belangrijk sociaal element hebben waardoor kinderen in contact blijven met elkaar. Voor meer informatie, download onze familiegids (fiche 10).
Interland is een opvoedkundig spel bestemd voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Deze ludieke tool wil de kritische geest van jonge internetgebruikers aanwakkeren, aan de hand van quizzen, puzzels, raadsels… en veel actie!