Dit is dringend. Dringend nood aan lectuur. Doneer nu!
Aanpak van digitaal burgerschap bij 8-14-jarigen
Kinderen zijn steeds geconnecteerder met het internet, en worden bijgevolg vaker geconfronteerd met enkele risico’s zoals oversharing, oplichting, nepnieuws, cyberpesten, enzovoort. Het programma van Cyber Helden biedt leerkrachten de nodige materialen en methodes om online veiligheid in de klas aan te pakken.
Ontdek onze educatieve kit, ontworpen voor leerkrachten, om kinderen enkele mediawijze vaardigheden bij te brengen. Zo kunnen ze veilig en verstandig op het internet!
In de kit vind je meer dan vijftig kant- en klare activiteiten voor in de klas. Deze activiteiten zullen je helpen om op een leuke en eenvoudige manier te werken aan de leerplandoelstellingen Mediawijsheid.
Deze kit is het resultaat van een samenwerking tussen Bibliotheken Zonder Grenzen en Google om kinderen bewust te maken van een veilig en kritisch gebruik van het internet.
Extra activiteit: De privacybalans
De klas denkt na over welke gegevens ze soms (on)bewust delen bij het gebruik van specifieke apps.
Extra activiteit: Welkom in mijn bubbel
In deze activiteit leren de leerlingen nadenken over de (online) content (inhoud) die ze wel en niet te zien krijgen. Hoe komt dat eigenlijk, dat we niet allemaal hetzelfde zien online? En hoe anders zijn die ‘filterbubbels’ van mijn klasgenoten in vergelijking met die van mij?
Extra activiteit: Doorprik je bubbel
Op een ludieke manier leren de leerlingen hun (filter)bubbel doorprikken en zich openstellen voor meer en andere soorten informatie.
Extra activiteit: Echt of vals?
We laten de leerlingen nadenken over de echtheid van de getoonde afbeeldingen en hun bijschrift.
Extra activiteit: Bewegend debat
Tijdens deze activiteit nodigen we de leerlingen uit om na te denken en te spreken over verschillende stellingen met betrekking tot fake news.
Poster “10 vragen die je op weg helpen”
Betrouwbare of valse informatie? Een poster met 10 vragen om jezelf te stellen.
Presentatie “Online oplichting opsporen”
In deze activiteit worden je leerlingen geconfronteerd met concrete voorbeelden. Het is aan hen om uit te zoeken of de berichten betrouwbaar zijn of eerder neigen naar bedrog (ECHT of VALS)!
Extra activiteit: Internetcookies, handig of ongezond?
De leerlingen denken na over welke internetcookies ze aanvaarden als ze een website bezoeken en wat de gevolgen hiervan zijn. Dit doen ze aan de hand van een korte theoretische inleiding, een quiz en een interactieve oefening.
Extra activiteit: Schermtijd
In deze activiteit buigen de leerlingen zich over hun schermgebruik. Is hun schermgebruik gepast, buitensporig of eerder problematisch? Er worden enkele manieren/oplossingen gegeven om de tijd die ze online doorbrengen te verminderen en/of in balans te houden.
Extra activiteit: Algoritmes, kraak de code
Algoritmes zijn ondertussen alomtegenwoordig. Aan de hand van deze activiteit leren de leerlingen wat een algoritme is, waar het voor gebruikt wordt, en vooral ook: hoe ze hun eigen algoritme kunnen maken.
Extra activiteit: AI in actie, train je machine
Aan de hand van de onderstaande activiteit leren de leerlingen hoe artificiële intelligentie (AI) werkt en waar het voor gebruikt wordt als ze online gaan. Ze maken een simpele eigen versie van artificiële intelligentie en leren hoe ze die moeten trainen.
Extra activiteit: Hoe slim is AI echt?
Met de hulp van AI kun je heel snel heel veel informatie opzoeken. Dat is natuurlijk makkelijk, maar klopt die informatie wel altijd? En wat zijn nu eigenlijk de limieten van artificiële intelligentie?
Bibliotheken Zonder Grenzen heeft de Escape Box van Cyber Helden ontwikkeld: een interactief bordspel, geïnspireerd op de wereld van de escape games. Dit spel helpt je om digitaal burgerschap en mediawijsheid op een ludieke manier te introduceren bij de kinderen.
Wenst u de Escape Box aan de kopen, of wilt u graag meer informatie? Contacteer ons!
De materialen van Cyber Helden kunnen helpen om de ouders te betrekken bij de digitale opvoeding van hun kinderen, de communicatie tussen ouder en kind te vergemakkelijken en een klimaat van luisteren en vertrouwen op te stellen rond online veiligheid.
Raadpleeg de familiekit met een aantal leuke activiteiten, de gids voor ouders met een aantal concrete tips, of bekijk onze webinars gemaakt i.s.m. Gezinsbond.