Dit is dringend. Dringend nood aan lectuur. Doneer nu!
Om digitale ongelijkheid tegen te gaan, is de Bibliotheken Zonder Grenzen gestart met het opzetten van een gemeenschap van “Digital Buddies”. Dit zijn mensen die zich bewust zijn van de problematiek van sociale inclusie en graag een steentje willen bijdragen aan de digitale ondersteuning van kwetsbare groepen. Ga jij de uitdaging aan en word jij ook een Buddy? Contacteer ons!
Geschat wordt dat voor bijna 40% van de Belgische bevolking digitale uitsluiting dreigt en bij mensen met een laag inkomen en opleidingsniveau is dit zelfs 75%. De digitale ongelijkheid heeft niet alleen te maken met een beperkte toegang tot computers maar vooral ook met een gebrek aan kennis hoe een computer gebruikt dient te worden. Met andere woorden: kennis van computers is cruciaal geworden om onderdeel te kunnen zijn van een wereld die steeds digitaler wordt. Bovendien heeft de coronapandemie voor een intensievere en snellere digitalisering van veel sectoren gezorgd waardoor de ongelijkheden nog groter zijn geworden en de (digitale) uitsluiting van kwetsbare personen verergerd is.
Om digitale ongelijkheid te verkleinen is het belangrijk om het niveau van de digitale geletterdheid van de gebruikers te verhogen. De BZG wil dit bereiken door het opleiden van:
De ondersteunende taak van deze mensen is cruciaal om bevolkingsgroepen te helpen bij het aanleren van digitale vaardigheden en onderdeel uit te maken van een wereld die steeds digitaler wordt.
Een begrip dat verwijst naar de ongelijkheden in toegang tot informatie- en communicatietechnologieën (ICT en met name internet).
Er bestaan twee niveaus van ongelijkheid:
Ongelijkheid in de eerste graad die betrekking heeft op toegangsproblemen tot materiaal en infrastructuur
Ongelijkheid in de tweede graad die betrekking heeft op gebruiksproblemen die gelieerd zijn aan ICT
Leeftijd
Opleidingsniveau
Sociaal-professionele categorie
Levensstandaard
Geslacht
De Digital Buddies zijn geen digitale experts maar vrijwilligers die zich bewust zijn van sociale inclusie. Ze worden opgeleid door BZG en worden ingezet in het kader van digitale ondersteuningssessies voor kwetsbare groepen: stand-bysessies en digitale workshops georganiseerd in bibliotheken, individuele ondersteuning van leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs, BZG-evenementen die verband houden met digitale inclusie etc.
Samen vormen de Digital Buddies een gemeenschap die kan worden ingezet aan de hand van een lijst. Op deze lijst staan de kennis en behoeften van elke persoon, wordt aangegeven welk type ondersteuning nodig is en welke vrijwilliger hiervoor kan worden ingezet.
Iedereen die:
Met onze expertise op het gebied van digitale inclusie en onze ervaring als “trainer van trainers”, bieden we iedereen die digitale assistent wil worden een gratis opleiding aan van anderhalve dag. Deze opleiding is gericht op:
Aan het einde van de eerste opleidingsdag krijgt elke deelnemer de gelegenheid om met kennis van zaken een beslissing te nemen of hij door wil gaan met dit avontuur en zich bij de Buddy-gemeenschap wil aansluiten. Als dit het geval is, krijg je van ons ondersteuning bij het opzetten van een vrijwilligersactie. Hiervoor wordt een dag besteed aan het ontdekken van potentiële plaatsen van betrokkenheid en een netwerk van projectmedewerkers, en aan de praktische organisatie.
Behalve deze ondersteuning word je ook deel van de gemeenschap van Digital Buddies en profiteer je van uitwisselingen over best practices, thematische webinars, enzovoort.
De digitale ongelijkheid in de buurt tegengaan, samen met professionals op het gebied van onderwijs en sociale inclusie
Zich aansluiten bij een gemeenschap van digitale assistenten die actief is in heel België
Stand-bysessies en/of workshops georganiseerd in bibliotheken, OCR etc. (fysiek of online)
Aanwezigheid tijdens BZG-evenementen die verband houden met digitale inclusie
Ondersteuning van leerkrachten die digitale technologie gebruiken om hun onderwijsaanpak te verrijken
De opleiding vindt fysiek plaats. Indien de omstandigheden en de coronamaatregelen dit vereisen, dan kan deze op afstand plaatsvinden.
Om een Buddy te zijn hoef je geen computerexpert te zijn!
Elke Buddy kan zijn hulp aanbieden op tijdstippen en dagen wanneer het hem uitkomt.
Het spreken van meerdere talen is een plus, omdat sommige kwetsbare groepen een andere moedertaal hebben dan het Frans of het Nederlands.