Dit is dringend. Dringend nood aan lectuur. Doneer nu!
De digitale kloof wordt meebepaald door de leeftijd, het geslacht en de sociaal-economische status van het individu. Daarom wil Digitale Reizigers het isolement van vrouwen boven de 55 uit armere milieus voorkomen door hen de tools aan te bieden die ze nodig hebben om volledig deel te kunnen nemen aan de digitale interacties waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden.
Digitale isolatie is het resultaat van een combinatie van 3 factoren: leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Met andere woorden, vrouwen ouder dan 60 jaar met een laagopgeleide achtergrond worden vaker digitaal uitgesloten.
Het gaat hier niet alleen om problemen om toegang te krijgen tot de digitale wereld, maar ook, en vooral, om problemen bij het gebruik van digitale technologie. Het is zelfs zo dat vrouwen minder over geavanceerde digitale vaardigheden beschikken dan mannen. Deze kloof is nog groter bij vrouwen en mannen met een laag opleidingsniveau.
In het geval van administratieve taken die online gebeuren, die minder door vrouwen worden uitgevoerd, wijst de Barometer van de informatiemaatschappij 2018 op de volgende 2 redenen: gebrek aan vaardigheden en/of kennis en wantrouwen ten aanzien van internetveiligheid.
Door vrouwen vanaf 50 jaar de nodige vaardigheden te geven om hen te helpen bij het bereiken van digitale onafhankelijkheid, helpt Bibliotheken Zonder Grenzen het isolement van een groeiende vergrijzende bevolking te bestrijden.
In samenwerking met bibliotheken en buurthuizen organiseert BZG thematische workshops om de digitale vaardigheden van vrouwen te versterken. Het doel is om het gevoel van onafhankelijkheid te versterken en digitale isolatie tegen te gaan in een ontspannen sfeer waarin iedereen zich goed voelt.
Elke workshop helpt met het ontwikkelen van basisvaardigheden tot meer gerichte vaardigheden waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. Aan het einde van elke workshop krijgen de vrouwen tijd om met elkaar in gesprek te gaan om hun verhalen te delen en te praten over de uitdagingen en oplossingen die te maken hebben met hun digitale ervaringen.
De workshops worden gegeven in een ontspannen sfeer waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Er wordt ook ontbijt voorzien om wat gezelligheid toe te voegen en de gemeenschapszin te versterken.
Het project : De Digitale Reizigers
Met de steun van het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving en de Koning Boudewijnstichting organiseert BZG: