Dit is dringend. Dringend nood aan lectuur. Doneer nu!
Digitaal en het internet is overal; in ons leven, maar vooral in dat van onze kinderen. Onze sociale relaties zijn voortdurend met elkaar verbonden en worden intensiever naarmate ze complexer worden. Online en ongeïnformeerd zijn we allemaal kwetsbaar. Cyberstalken, phishing, nepnieuws… in deze virtuele wereld van mogelijkheden is het dringend en noodzakelijk om de jongsten te wapenen.
Cyber Helden is het educatieve programma die kinderen laat zien hoe ze veilig en verantwoord op het web kunnen navigeren, zodat ze de mogelijkheden ervan met vertrouwen kunnen verkennen.
60% van de Belgen weet weinig over online veiligheid, de meeste ouders vinden het uiterst belangrijk om hun kinderen voor te bereiden en bij te staan als ze online gaan. Volgens een onafhankelijk onderzoek van Ipsos in België praten negen op de tien ouders er regelmatig over binnen het gezin, maar is slechts 45% voldoende geïnformeerd om hun kinderen relevant advies te geven. Tot slot betreurt 56% van de leerkrachten van de Fédération Wallonie Bruxelles het dat de leerlingen een gebrek aan kritisch denkvermogen hebben als het gaat om de informatie die op het internet wordt verzameld.
Tussen de leeftijd van 10 en 12 jaar verandert het online gedrag van kinderen radicaal. Ze gaan van passieve consumenten van video’s en spelletjes naar actieve uitwisselingen op sociale netwerken, het zoeken naar informatie, enz. Tegelijkertijd neemt de tijd die op het internet wordt doorgebracht elke dag toe van 70 tot 170 minuten!
Mediageletterdheid (= mediawijsheid) is een cruciale kwestie geworden voor de democratie, maar te weinig scholen hebben het geïntegreerd in hun leerprogramma’s. 55 % van de scholen in de Federatie Wallonië-Brussel werkt niet aan mediageletterdheid, hoewel het ‘Pact d’Excellence’ daarin voorziet.
Ongeacht de sociaal-economische achtergrond, de digitale geletterdheid van de ouders of de tijd die thuis beschikbaar is om deze onderwerpen te bespreken; de beste plaats om het juiste online gedrag te leren, waar ouders, kinderen en opvoeders elkaar ontmoeten, is de school.
De digitale overgang stelt scholen en leerkrachten voor vele uitdagingen: uitrusting, opleiding van het onderwijzend personeel, beschikbaarheid van digitale bronnen om deze nieuwe vaardigheden met de kinderen te bespreken…
Sinds 2014 ontwikkelt BZG in het kader van het programma “Digitale Reizigers” digitale educatieve activiteiten met bibliotheken en verenigingen. Door onze middelen te combineren met het advies van CyberSimpel.be bieden we leerkrachten een kit van kant-en-klare activiteiten om de thema’s online veiligheid, cyberpesten, digitale voetafdruk en sociale netwerken, mediawijsheid en digitaal burgerschap aan te pakken.
De Cyber Helden
Met Cyber Helden willen we kinderen tussen 8 en 14 jaar uitrusten met de vaardigheden die ze nodig hebben om veilig te kunnen genieten van de rijkdom van het internet.
Als resultaat van een samenwerking tussen Bibliotheken Zonder Grenzen en Google biedt de educatieve kit “Cyber Helden” activiteiten om kinderen bewust te maken van het veilige en kritische gebruik van het internet. Deze educatieve kit biedt een eenvoudige en speelse benadering van de competenties die zijn gedefinieerd door DIGCOMP, het Europese referentiekader voor digitale competenties.
De indeling naar thema en leeftijd stelt de leerkrachten in staat om activiteiten te selecteren die inspelen op de problemen in de klas. Een groot deel van deze speelactiviteiten zijn “unplugged” (vereisen geen computermateriaal) en stimuleren de dialoog tussen de leerkrachten en de kinderen.
Onze acties
Bij Bibliotheken Zonder Grenzen willen wij zoveel mogelijk kinderen bereiken om hen bewust te maken over correct gedrag op het internet. Hiervoor organiseren we twee soorten opleidingen op de leerkrachten en opvoeders mee te ondersteunen.
Voor iedereen die in buitenschoolse organisaties activiteiten met kinderen tussen 8-13 jaar, biedt Bibliotheken Zonder Grenzen een Escape Box aan om digitaal burgerschap op een speelse manier bij te brengen. Een leuke en interactieve ervaring die de kinderen spelenderwijs laat leren.
Deze Escape Box kan gehuurd of gekocht worden en er hoort een gratis opleiding bij zodat je zelf ermee aan de slag kan. Ontdek hier meer over onze Escape Box.
Onze pedagogische kit is zowel beschikbaar op papier of als gratis download online. Neem contant op met obs team om je noden te bespreken en een op maat gemaakte opleiding te regelen via cyberhelden@bibzondergrenzen.be
Onze tools