Dit is dringend. Dringend nood aan lectuur. Doneer nu!
Deze zin had een omschrijving kunnen zijn van het project van Bibliotheken Zonder Grenzen België. Dit nieuwe project heet “Mijn boekenzakje” en zet in op het gewoonweg delen van een boek, als een hefboom die een wereld doet opengaan van banden tussen kinderen uit verschillende sociale omgevingen.
Laten we even teruggaan in de tijd, naar december 2022, wanneer leerlingen van de scholengemeenschap Vierge Fidèle samen nadenken over een boek dat ze leuk vinden en dat ze graag cadeau zouden doen aan iemand anders. Een boek dat hen bijgebleven is omdat het een positieve invloed op hen had, een boek dat dezelfde impact zou kunnen hebben op een ander kind. Bij het boek van hun keuze schrijft elke leerling(e) een briefje, dat in het boek geschoven wordt.
Wie ben ik? Waarom schenk ik je dit boek? … De antwoorden op die vragen zijn bedoeld voor kinderen die op dit moment in Brusselse opvangcentra voor asielzoekers of migranten verblijven en die geselecteerd werden voor dit project. Met deze uitwisseling wil BZG België, in samenwerking met Fonds Victor, en met de steun van het Bpostfonds, de COCOF en de Koning Boudewijnstichting, kinderen die nieuwkomers zijn meer vertrouwd maken met lezen, maar deze uitwisseling ook gebruiken om hun integratie te begeleiden.
De kinderen zijn tussen 5 en 16 jaar oud en bevinden zich op dit moment in het Centrum voor gezinnen en Fedasil in Koekelberg van de Samusocial.
Om elk kind een persoonlijk zakje te bezorgen maakte Bibliotheken Zonder Grenzen 108 zakjes klaar op naam, met daarin:
Naast de boekenzakjes kregen de allerkleinsten (0-4 jaar) een stuk speelgoed en de oudsten (van 17 en 18 jaar) kregen behalve een boek ook een trui.
Om de zakken uit te delen tijdens een gezellig samenzijn, organiseerden de teams van BZG, Fond Victor, de scholengemeenschap en de centra twee koffiemomenten met de ouders en de kinderen. Elk kind kreeg om de beurt zijn of haar zak. De twee koffiemomenten verliepen erg vrolijk en de aanwezige gezinnen straalden.
Het project bood de kinderen van Vierge Fidèle de gelegenheid om zich vragen te stellen over wat lezen kan betekenen en om zich open te stellen voor de wereld om hen heen. Elke school had een aantal boeken gekregen over migratiekwesties, zo konden de leerkrachten tijdens de keuze van de boeken samen met hen ingaan op deze realiteit.
Voor de kinderen die een boek kregen betekende de actie een leuke afwisseling in een dagelijkse sleur die vaak moeizaam en repetitief is. Ze kregen de kans om iets nieuws te ontdekken, samen een moment te delen en sommigen konden zo hun eerste banden aanknopen met de taal en de cultuur van hun gastland. Om de actie te vervolledigen en hen zin te geven om in een vreemde taal te lezen werden voorleesmomenten georganiseerd met een actrice, die ook nog doorgaan in 2023.
Toch moeten er nog een paar struikelblokken weggewerkt worden, merkten de verantwoordelijken van het project op, vooral wat het aanhalen van de banden tussen de kinderen van de school en de centra betreft. Voor de tweede editie, die zal plaatsvinden net voor Pasen, denken Bibliotheken Zonder Grenzen en Fonds Victor nu na over hoe ze dat luik van het project beter kunnen aanpakken.
Bent U geïnteresseerd in onze acties voor vluchtelingen in België ? Neem dan contact met ons op.