Dit is dringend. Dringend nood aan lectuur. Doneer nu!
Enkele weken geleden vond de allereerste Cyber Captain-vorming plaats in het CEPES van Jodoigne (Geldenaken). Gedurende twee middagen hebben leerlingen van het 5e middelbaar jonge leerlingen van het 6e jaar lager onderwijs via verschillende workshops opgeleid in correct onlinegedrag. Voor de gelegenheid hebben wij een ontmoeting gehad met de aankomende trainers om naar hun eerste indrukken te polsen.
Xavier – Ik denk wel dat het gaat lukken als we ons goed structureren en echt doorzetten met wat we willen zeggen.
Léa – We zijn een beetje gestrest, dat wel.
Xavier – Onze rol vandaag is die van animator en trainer. We gaan proberen de kinderen aan te leren zichzelf te beschermen tegen alles wat ze kunnen tegenkomen op hun telefoon of het internet.
Killian – We gaan aan preventie doen. Aangezien wij er zelf al wat ervaring mee hebben, kunnen wij beter uitleggen wat te doen in zo’n situatie. Omdat we het hebben meegemaakt, weten we heel goed dat het iedereen kan overkomen.
Aline – En wij hebben er al meer afstand van. Van de ene jongere naar de andere, komt de boodschap denk ik beter over dan als die van een autoriteit of een volwassene komt.
“We zullen proberen de kinderen te leren zichzelf te beschermen tegen alles wat hen kan overkomen op hun telefoon of het internet.”
Léa – Voor mij is het belangrijk omdat ik de indruk heb dat kinderen steeds vroeger een gsm hebben en cyberpesten verspreid zich heel snel. Het is belangrijk om ze daarvan bewust te maken over zo’n zaken.
Tom – Ik denk dat het een goede manier is om dingen voor kinderen te benaderen. Het probleem op die leeftijd is dat we de realiteit van de dingen nog niet kunnen zien. Je beseft niet dat je gemeen kunt zijn en dat je een andere pijn kunt doen.
Ranya – Als ik 11-12 jaar oud was, wou ik echt dat iemand me had laten inzien dat er verschillende manieren zijn om online en op sociale netwerken te communiceren. Je beseft het niet noodzakelijk, maar soms beledig je iemand en je denkt dat het maar woorden zijn, maar de persoon tegenover je kan wel degelijk gekwetst zijn.
“Als ik 11-12 jaar oud was, wou ik echt dat iemand me had laten inzien dat er verschillende manieren zijn om online en op sociale netwerken te communiceren.”
De leerlingen werden in 6 groepjes verdeeld. Elke groep stelde een andere activiteit voor.
Tom – We gaan een kleine activiteit doen rond cyberpesten. We gaan proberen ze een betere manier van communiceren aan te leren, een meer correcte en gepast manier.
Kadiatou – We gaan de kinderen uitleggen hoe ze ongepaste inhoud op sociale netwerken kunnen melden. Wij zullen hen uitleggen hoe zijn deze verschillende handelingen kunnen stoppen door erover te praten met hun ouder(s) of door de inhoud te melden.
Daniela – In onze workshop willen we ze leren na te denken voor ze iets doen. Is het goed of slecht om iets te posten op sociale netwerken en waarom is het goed om het wel of niet te posten. We leren hun ook over het rapporteren als er een probleem is en hoe ze dit moeten melden.
Marie – Wij zijn Cyber Alert. We willen hen waarschuwen om voorzichtig te zijn op sociale netwerken. Niet alles te geloven wat ze zien zoals nepnieuws of phishing bijvoorbeeld.
Léa – Ja, omdat ik mijn gsm gebruik zonder aan de gevolgen daarvan te denken en dit heeft me er echt bewust van gemaakt.
Tom – Voor mij is het een heel goed idee om dit te doen en ik wou echt dat ik zelf zo’n activiteit had gehad.
Shanon – Ik wou dat ik dit had gehad toen ik jonger was. In onze tijd hadden we niet genoeg informatie. Nu is het veel meer ontwikkeld, er is meer informatie, maar het is altijd goed om te herinneren en bewust te maken. Het is altijd beter te veel dan te weinig.
Maëlla – Zelfs voor ons als tieners is het goed om een kleine reminder te hebben.
“Voor mij is het een heel goed idee om dit te doen en persoonlijk zou ik dit soort activiteiten heel graag zelf hebben gehad.”
Léa – Ik zou graag goede feedback krijgen van de kinderen. Ik zou me gelukkig voelen als ze blij waren tijd met ons doorgebracht te hebben.
Anne-Lise – dat ze begrepen waar het over ging.
Amélie – Dat we een invloed hadden. Ik wil graag een gevoel hebben dat ze hun manier van spreken en denken gaan veranderen voordat ze een boodschap sturen. Dat ze nadenken over de intonatie die ze gaan gebruiken in een verschillende situaties.
Enora – We hebben al direct positieve feedback gehad. Ik was verrast door de manier waarop. Hij zei een paar interessante dingen waar zelfs ik op hun leeftijd niet aan dacht.
Flavie – Wat cool was, was dat ze zelf zeiden dat ze er met hun ouders over gingen praten. Je kon voelen dat ze zich al een beetje bewust waren van het onderwerp.
Cyber Captain is een project opgezet door Bibliotheken Zonder Grenzen in 2022 met als doel het aanleren van goed online gedrag via een intergenerationele aanpak waarbij de hele school betrokken is. Zowel de leerlingen van de lagere als van de middelbare school worden betrokken bij een reflectie over hun eigen gebruik van het internet.
Wilt u meer weten over het project Cyber Captain? Of wilt u er een organiseren in uw school? Contacteer ons dan.